Besparen met HR-glas

Als je naar een glashandel gaat dan wil je natuurlijk graag weten wat de prijzen zijn. Het ligt er echter sterk aan welke soorten hoogrendementsglas je gaat kopen en waarvoor je het wilt gebruiken. Daarnaast moet je ook op de kosten rekenen van het laten plaatsen van het hoogrendementsglas. Graag geven we je enkele voorbeelden welke een glazenmaker voor je kan leveren.

Met isolatieglas kun je al gauw 200 euro op jaarbasis besparen. Waarom wachten met isoleren van de ramen?

Welke soorten? Welke prijzen?

Er zijn verschillende soorten glas. Graag sommen we er een paar op:

  • Enkel glas
  • Spiegels
  • Hoogrendementsglas
  • HR+ glas
  • HR++ glas
  • Veiligheidsglas
  • Inbraakbestendig glas
  • Zonwerend glas
  • Glazen deuren

Je ziet dat het een groot aantal verschillende producten zijn. Hier vind je ook meer informatie over hr-glas: www.hrglas-info.be/.

Kosten U-waarde Jaarlijkse besparing
HR glas €60 euro per m2 1,7 – 2,0 €170 euro
HR+ glas €65 euro per m2 1,3 – 1,6 €200 euro
HR++ glas €70 euro per m2 1,2 €250 euro
HR+++ glas €100 euro per m2 0,5 – 0,9 €285 euro

De verschillende soorten zijn beschikbaar vanaf €25 euro per vierkante meter tot over de €250 euro per vierkante meter. Een combinatie van inbraakwerend glas en hoogrendementsglas behoort tot de top en enkel glas tot de bodem van de glashandel prijzen. Lees verder op deze pagina van HRglas-Info.be op prijs hr glas.

Premie en BTW-regeling

Op alle producten in Vlaanderen wordt BTW geheven. Dat is een belangrijke inkomstenpost voor de overheid. We kennen twee tarieven op het gebied van de BTW, het hoge tarief van 21 procent en het lage tarief van 6%. Het lage tarief vindt u vooral terug bij de noodzakelijke levensbehoeften en een aantal beroepsgroepen zoals kappers en fietsenmakers. Als particulier heb je vooral te maken met het hoge tarief, zeker als het gaat om bouwen of verbouwen van een huis.

Een goed geïsoleerd appartement helpt je om je energieverbruik te verminderen.

Het isoleren van je huis met isolatieglas kan daardoor een kostbare zaak zijn. Het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert moet uiteraard het hoge BTW-tarief berekenen op de factuur. Maar door het toepassen van de regeling voor het lage BTW tarief mag de uitvoerder nu slechts 6% berekenen op de kosten voor de arbeid. Dat betekent voor jou als consument toch al snel een besparing van 15% op het arbeidsloon. Dat is een zeer aantrekkelijk voordeel dat direct naar je toe komt.

Soorten isolatie en de premies

Het is het bedrijf dat de werkzaamheden op het gebied van isolatie uitvoert dat het lage BTW tarief mag toepassen. Deze regeling kan dus slechts worden toegepast door bedrijven die BTW plichtig zijn. Het is altijd aan te raden om bij welke vorm van isolatie dan ook altijd een professioneel bedrijf in te schakelen. Dit voordeel kun je laten toepassen bij dakisolatie maar ook bij de isolatie van bijvoorbeeld je kruipruimte onder je huis.

Isolatiewerkzaamheden kunnen vrij arbeidsintensief zijn dus de kosten van de arbeid zullen ook aanmerkelijk zijn. Het voordeel dat door het toepassen van het lage BTW tarief ontstaat, is derhalve zeer interessant. Het is een goed idee om bij de vakman te informeren naar de mogelijkheden die isolatie en met name hoogrendementsglas biedt en de mogelijkheden op het gebied van premies. Echter kan een glazenmaker ook de BTW verlaging doorvoeren voor hoogrendementsglas en kun je dit dus bij deze vakman aanschaffen.

Premie voor huurders

Ook als je een huis huurt kun je in aanmerking komen voor een premie. Dat kan als een aanpassing en zorgt voor een lager energieverbruik. Die premie geldt met name voor de aanschaf van energiezuinige en duurzame apparatuur maar het geldt ook voor het lage BTW tarief op de arbeidsuren. Huurders kunnen dus ook gebruik maken van dat lage BTW tarief als de arbeidsuren worden ingezet voor isolatie van de woning. Uiteraard moeten de aanpassingen in overleg en met goedkeuring van de huiseigenaar plaatsvinden. De overheid stimuleert het energiezuiniger maken van woningen. Daarom is het goed om hierover informatie op te vragen bij de overheid.