Besparen met een pelletkachel

Een pelletkachel verstookt houtsnippers die tot kleine pellets zijn samengeperst. Deze pellets worden houtpellets genoemd en moeten niet verward worden met houtpallets waar goederen op vervoerd worden. Over het algemeen zijn pelletkachels een stuk zuiniger dan normale houtkachels of openhaarden en stoten ze een stuk minder giftige gassen en CO2 uit. Daarom zijn deze product geclassificeerd als duurzaam en valt het bijvoorbeeld onder de renovatie premie van de Vlaamse overheid voor duurzaamheid. Het idee is dat het verwarmen van een huis op gas minder goed voor het milieu is dan houtpellets die gemaakt zijn van houtafval.

Een pelletkachel brandt veel beter dan een normale kachel en is daarom beter voor de omgeving (het geeft minder roet en ander rotzooi af).

Duurzame producten premie: pelletkachel

Een aantal duurzame producten vallen onder de regeling en is in het leven geroepen door de Vlaamse overheid om woningen in Vlaanderen energiezuiniger maken. Op dit moment valt de pelletkachel, zonneboiler, warmtepomp en biomassketel onder de premie. Hierbij is het volgende belangrijk voor de pelletkachel:

  • moet bestemd zijn voor de productie van warmte
  • moet automatisch stoken op houtpellets
  • moet een gesloten voorkant hebben
  • moet voldoen aan de norm EN-14785
  • mag een vermogen van 5 kW tot 500 kW hebben

De mogelijkheden kun je het beste met een specialist bespreken door in contact te komen met deze bedrijven.

Meer over de premies:

Vlaanderen.be – pelletkachel premies
Pelletkachels