Besparen met een HRe-ketel

Je kunt er om verschillende redenen voor kiezen een HRe-ketel te huren in plaats van kopen. Het voordeel is dat er al een service- en onderhoudscontract bij zit en je kunt er (afhankelijk van het soort contract) voor kiezen na een bepaalde periode eigenaar te worden van de ketel, of deze te laten vervangen door een nieuwer model.

Over het algemeen is het huren van een ketel wel duurder dan het zelf kopen van de ketel, maar het heeft ook een voordeel. Als een gekochte ketel kapot gaat buiten de fabrieksgarantie, zijn de kosten voor jou. Een huurketel wordt onderhouden door de installateur, waardoor bij het kapot gaan voor een vervangende ketel wordt gezorgd.

Waar moet je op letten?

Bij de huur zijn de installatiekosten niet mee berekend, deze moet je alsnog betalen. Daarbij kun je niet van installateur veranderen, je zit dus voor de hele lengte van het contract vast aan dezelfde partij, ook als je niet tevreden bent. Deze installateur bepaalt het onderhoud van de HRe-ketel, hier heb je geen inspraak in. Wat niet altijd gunstig is, is de keuzebeperking van het huren van een ketel. Je bent vaak gebonden aan de typen die de installateur verkoopt. Kies dus eerst het type en/of merk ketel dat je wilt, daarna de installateur die deze ketel verkoopt. Mocht je tussentijds gaan verhuizen, dan moet je het contract afkopen of aan de nieuwe eigenaar van het huis dat je verlaat verkopen.

Contract details

Kijk na hoeveel onderhoudsbeurten er bij het contract zitten. Na 5 jaar moet dat in ieder geval 1 keer per jaar gebeuren. Laat ook het verhuurbedrag per jaar niet oplopen, het bedrag hoort constant te zijn. De kleine lettertjes gaan vaak over nalatigheid-, overname- of faillissement van de installateur, het zijn belangrijke kleine lettertjes.

Er zijn 2 soorten systemen, namelijk de gesloten en de open:

  • HRe-Ketel: Gesloten systeem
    De ketel kan werken op een open- of op een gesloten systeem. Bij een gesloten systeem wordt de zuurstof die nodig is voor de gasverbranding uit de open lucht gehaald. Vanaf jouw CV ketel loopt een buis naar de buitenmuur of het dak. In die buis zitten 2 kanalen. Een voor de afvoer van de rookgassen en 1 voor de aanvoer van zuurstof. De ketel is dicht aan de onderkant, vandaar de naam gesloten.
  • HRe-Ketel: Open systeem
    Bij een open systeem is de ketel aan de onderkant open. De zuurstof die nodig is voor de verbranding van het gas, wordt uit de omgeving van de ketel gehaald, dus uit jouw woning. Het nadeel is dat er hierdoor goed geventileerd moet worden voor zowel jouw ketel als het inademen van de lucht. Ook wordt er meer stof aangezogen, waardoor er sneller verstopping ontstaan in het rookgaskanaal waardoor vuil gas terug komt in huis.