De campagne energiejacht met gemeentebesturen en verenigingen is voorbij. Maar het bijhouden van je energieverbruik en toepassen van tips is een kleine moeite, dus blijven doen! Op deze site vind je alle tips terug. 

Wil je meer weten van andere projecten en acties van Bond Beter Leefmilieu? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrieven. 

Tips

Door de juiste tips toe te passen, kun je vaak al een mooie energiebesparing boeken. Pluk hier jouw tips en deel ze gerust met anderen.

Zuinig verlichten

Als je wilt besparen op verlichting zijn er een paar eenvoudige vuistregels die je een heel eind op weg helpen. Een eerste stap is het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen door spaarlampen of LED-lampen. Maar er is meer.

Verlucht en ventileer verstandig

Een gemiddeld huishouden produceert per dag zowat 10 liter water per dag door te zweten, te ademen, te koken, te wassen en te poetsen. Om een gezond binnenklimaat te houden is goed verluchten en ventileren dus van groot belang.

Hoe je vaatwas energiezuinig gebruiken?

Wist je dat je jaarlijks tot 15 euro kunt besparen door je vaatwasser op de juiste manier te gebruiken? Met een aantal eenvoudige tips, kun je ongeveer 30% op je verbruik besparen. We verklappen je ook wat het zuinigst is: afwassen met de hand of met de vaatwas.

Kies voor de juiste kerstverlichting

De meeste mensen hebben graag kerstlichtjes in huis. Houd echter ook het energieverbruik in het oog. Als je bijvoorbeeld binnen en buiten kerstlampjes hebt, die je zowel overdag als 's avonds laat branden, kost je dit 43 euro. Je kan de kost laten dalen tot 11 euro door ze alleen 's avonds aan te steken. Wie kiest voor LED-lampjes en die alleen 's avonds aansteekt, zal slechts 2 euro betalen. Je vindt al LED-verlichting voor kerstbomen vanaf 7,29 euro.

Gebruik zo weinig mogelijk water bij het koken

Wist je dat je jaarlijks meer dan 400 liter water gebruikt om te koken? Als je dat beperkt, bespaar je niet alleen op je waterfactuur, maar ook op je energiefactuur. Doe je voedsel al in de pan nog voor het water kookt. Dan warmt het al mee met het opwarmen van het water. Gebruik zo weinig mogelijk water bij het koken. Leg een stoommandje in je pot en vul de pot voor 5 cm met water. Je groenten en aardappelen houden hun vitamines beter vast en je hebt minder energie nodig.

Zet je verwarming ‘s nachts wat lager

Heb jij ook graag een comfortabele temperatuur in huis? Gelijk heb je, maar dat betekent niet dat de verwarming moet draaien als er niemand thuis is. Of ‘s nachts, wanneer je slaapt. Wist je dat je met gasverwarming meer dan 100 euro per jaar kan besparen als je de thermostaat ‘s nachts op 16 °C zet? Dat is goed voor een besparing van 8%. Een uurtje voor je gaat slapen, kan je de temperatuur al instellen op nachttemperatuur. Zo blijft het nog aangenaam warm en bespaar je toch al op stookkosten. Kies best voor een thermostaat met programmeerbare klok.

Vermijd sluipverbruik

Schakel jij je elektrische toestellen altijd volledig uit door ze uit het stopcontact te trekken? Prima, want zo kan je tot 100 euro per jaar besparen. Heel wat elektrische toestellen verbruiken nog altijd stroom als ze op de netspanning zijn aangesloten. Bij een TV die in het stopcontact blijft steken, kan dat makkelijk oplopen tot meer dan 87 kWh/jaar. Dat betekent een verbruik van 17,5 euro. Desktopcomputers, spelconsoles, videorecorders en digicorders verbruiken zelfs elk meer dan 20 euro per jaar in stand-by stand.

Onderhoud je boiler

Wist je dat 1 mm kalkaanslag in je boiler zorgt voor gemiddeld 10% meerverbruik? Bij 5 mm loopt dat zelfs op tot een meerverbruik van 25% (en 60% bij 12 mm). De productie van sanitair warm water is goed voor zowat 15% van ons totale energieverbruik. Op jaarbasis kan je dan ook makkelijk 50 euro of meer besparen als je je boiler laat ontkalken. Kalkaanslag verhoogt niet enkel het energieverbruik, maar verstopt leidingen, veroorzaakt roest, verhardt de dichtingen en kan lekken veroorzaken.

Verlucht verstandig

Wist je dat een gemiddeld huishouden per dag zowat 10 liter water per dag produceert door te zweten, te ademen, te koken, te wassen en te poetsen? Een groot deel van onze tijd brengen we binnen door. Goed verluchten en ventileren is dus van groot belang. Verluchten en ventileren veroorzaken geen hogere stookkosten. Integendeel zelfs. Het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het opwarmen van droge lucht. Als de verwarming te laag staat, kan er vocht neerslaan op ramen, buitenmuren of zelfs meubels.

Vervang tijdig je oude toestellen

Wist je dat oude elektrische toestellen vaak een stuk meer energie verbruiken dan hun moderne varianten? Een koelkast van 20 jaar oud met een B energielabel verbruikt per jaar bijvoorbeeld 350 kWh meer dan een nieuwe gelijkaardige koelkast met A+++ label. Per jaar is dat dus een verschil van 70 euro in verbruik. Ben je op zoek naar een nieuw exemplaar? Gebruik dan de nieuwe ecoGator-app, zowel thuis als in de winkel. Deze helpt je snel het meest energiezuinige toestel te vinden.